Borke

 
  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte
Home Stories Laatste verhalen Speuren met Borke en Sofi

Speuren met Borke en Sofi

E-mail Print PDF

Speuren met Sofi en Borke op de outdoor workshop.

Speuren is Borke's grote talent. Maar kan Sofi het ook? Om dat uit te vinden gaven we ons op voor een outdoor workshop speuren.

 

Hondenschool Petra Driesen heeft sinds kort deze outdoor workshop in haar programma. De workshop bestond uit een aparte inleiding op een namiddag, zonder honden. Het echte werk met de honden bestond uit twee hele dagen. Het geheel was verspreid over enkele weken, zodat er tussendoor ook nog wat geoefend kon worden. De inleiding had naast de algemene theorie ook een uitleg over wat we gingen doen en wat we daarvoor moesten meenemen.

Speuren: Dag 1

Op de dag van de theorie hadden we in de groep onze twijfels geuit over de speurprestaties van Sofi. Daarom had Daisy  uit onze groep voor ons heel attent een eend meegenomen. Een geurspoor gemaakt met een eend schijnt heel makkelijk te volgen te zijn. Met dank het aanbod aangenomen, touwtje aan de eend en even later liep ik met de eend achter me aan slepend een spoor voor Sofi uit te zetten. Niet te moeilijk, maar wel een beetje kruip-door-sluip-door en wat bochten en heuveltjes in het spoor. Eend aan de boom gehangen en een beloning ergens daaronder verstopt. De beloning was niet gelijk op te eten, want de bedoeling is dat de baas eerst toestemming moet geven om de beloning te pakken, of ter plekke de beloning uitpakt, zodat de hond wordt beloond voor zijn aandeel in het teamwerk.

P1020613Nu moest Sofi het spoor nog gaan volgen. Riem van de halsband en een lange lijn aan haar tuig vastgemaakt. Dan naar de aanzet van het spoor en met de hand naar de grond om haar te laten ruiken. Tot mijn verbazing begint Sofi meteen de goede kant op te lopen. Maar dat is wel lastig te zien, want Sofi speurt "hoog". Dat is heel wat anders dan Borke, die zowat zijn neus over de grond sleept en ieder druppeltje zowat letterlijk aanwijst. Sofi kijkt dus meer vooruit en kan daardoor dus ook wat naast het spoor lopen door verwaaiing van het spoor. Halverwege het spoor hapert het even. Er  wordt achter ons gefloten en ergens gaat een andere hond voorbij. Dat is te veel afleiding voor Sofi, die meteen in de herdermode gaat: rechtop staan en het veld overzien. Daarna loopt ze een paar keer over ons eigen spoor heen en wordt het daardoor moeilijk om uit te vinden welke kant we nu eigenlijk op moeten. Een beetje de goede kant op leiden doet echter wonderen: Sofi pikt het spoor weer op en loopt via de laatste bocht in het spoor rechtstreeks naar de prooi!

Ik prijs haar uitgebreid en geef haar de beloning die op haar lag te wachten. Ik ga er bij zitten en eet ook wat. Die dag lopen we nog drie maal een spoor. Terwijl anderen een andere moeilijkheidsgraad proberen, hou ik het bij de eend, omdat ik liever heb dat het speuren succesvol eindigt en daardoor leuk blijft.

Vooral de konijnenholen onderweg en sporen van ander wild blijven voor Sofi een grote afleiding. Nietemin vinden we wel iedere keer onze prooi terug.

Na afloop praten we nog wat na op het terras van het restaurant onder het genot van een drankje.

Speuren: Dag 2

Dit maal speuren we in een duingebied. Petra heeft een verrassing in petto. In plaats van zelf een spoor uit te zetten, gaan we het spoor voor een ander uitzetten. Dat maakt het wel lastig, omdat ik geen idee heb of we goed lopen. Onderweg komen we weer konijnenholen tegen waar Sofi heel belangstellend in wil kijken. Dan lijkt ze iets te ruiken en trekt me de duinen in. Tot dusver was de route begaanbaar, maar dan komen er dusdanige obstakels dat ik me ernstig begin af te vragen of mijn voorgangster hier echt gelopen zou kunnen hebben om het spoor uit te zetten. Na nog meer omzwervingen geven ik het op en keer terug naar de startplaats. Daar blijkt dat deze opgave voor iedereen wat moeilijk is. Daarna gaat degene die het spoor heeft uitgezet mee om wat extra aanwijzingen te geven en zo lossen we het probleem samen wel op.

IMG017Dan heeft Petra ook nog andere delen van wild meegenomen, zoals ree en haas. Ik selecteer de poot van een ree en sleep dit aan een touwtje weer achter me aan. Dat voelt inmiddels vertrouwd aan en blijkbaar ook voor Sofi, want die loopt in een keer het spoor uit. Misschien dat "echt" wild toch haar meeste interesse heeft! Als afsluiter doen we nog een jachtspel met de hond, waarbij een prooidummy aan een lange lijn snel wordt bewogen.

De tijd vliegt voorbij en we gaan terug naar het restaurant om na te praten bij een drankje.

Een hele leuke en intensieve cursus zonder al te veel langdurige verplichtingen, die daardoor voor ons goed te volgen was.

En ja, Sofi kan inderdaad speuren, al doet ze dat heel anders dan Borke!


 

Meer foto's en een filmpje via de link hier naast.


Laatst aangepast ( zaterdag, 16 april 2011 20:56 )  
P7071588.JPG

Specials

Sofi heeft een stroomband – dierenmishandeling?

Wat doe je als je hond buiten braaf losloopt en komt als je roept of fluit tot dat je haar niet meer kunt bereiken, omdat… er een sterk wildspoor of overstekend wild is en ze volledig uit zicht verdwijnt en je maar moet hopen dat het goed afloopt? Toch een stroomband?

Lees meer...

Bezoekers

We hebben 27 gasten online