Borke

 
  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte
Home Stories Laatste verhalen Leishmaniose bij Sofi, de behandeling

Leishmaniose bij Sofi, de behandeling

E-mail Print PDF

Leishmaniose deel III, de behandeling

Veroorzaakt de leishmaniose bij Sofi 'kreupelrot'? Deze keer manifesteert de ziekte zich in pijnlijke zwerende tenen aan haar voorpoten en het wil maar niet overgaan. Het vergt weer veel creativiteit van onze dierenarts en veel energie van onszelf om de behandeling voort te zetten.

22 januari 2010

Vanmiddag zijn we met Sofi bij de dierenarts geweest.
Hij vond net als wij de geopereerde linkerpoot er erg goed uitzien en deelde onze mening over de rechterpoot:
Het is nog steeds ontstoken en dat moet niet te lang zo doorgaan.

Liever wil hij Sofi niet weer opereren en hij had gehoopt dat de 4 weken Allopurinol het zou verhelpen, maar dat is niet het geval.
We geven het nu nog 2 weken een kans met een nieuwe aanpak:

  • Dagelijks spoelen met Lincocin, een antibiotica middel dat bij vee gebruikt wordt tegen kreupelrot.
  • Dagelijks antibiotica, ditmaal een andere soort, namelijk Clindoral.

Sofi in de sneeuw met haar verkleurde pootZo bestrijden we de infectie intern maar ook extern, omdat het kanaal in de nagel niet makkelijk te bereiken is door de geringe doorbloeding. Lincocin schijnt niet zulk fijn spul te zijn, want de dierenarts zei dat we het maar niet door de afvoer of door het toilet moesten spoelen, dus we gieten het maar op de straat in de achtertuin met wat water er achteraan, zodat het op natuurlijke wijze kan worden afgebroken. Ook spoelen we haar poot met schoon water alvorens we hem afdrogen en zij er aan mag zitten.

Verder heeft de dierenarts nog een flink stuk van de rottende nagel afgeknipt, waarbij we Sofi met zijn drie├źn vasthielden en hij knipte. Arme Sofi - ze kermde van de pijn en ze is beslist niet kleinzerig. Ze heeft al aardig wat pijnlijke ingrepen ondergaan bij de dierenarts, maar gaat er nog steeds kwispelend naar binnen. Ze krijgt er natuurlijk wel na afloop lekkere snoepjes.

Tja ze krijgt nu dus haar 3e antibiotica kuur, dit alles onder het mom dat antibiotica minder belastend voor het lichaam is dan opereren.
Als dit over 2 weken niet een verbetering geeft, dan moet ze echter toch onder het mes en dan moet ook deze nagel operatief verwijderd worden, want anders lopen we het risico dat het in het bot slaat en dan moet haar teen geamputeerd worden.

Sofi was trouwens 1,2 kg aangekomen, ik dacht al dat ik haar een beetje dik vond worden.
Op zich niet gek voor een hond met leishmaniose, maar ik ga haar dieet wel wat aanpassen. Maar even wat minder vlees en wat minder vet geven.
Ze ziet er - op die poten na - overigens fantastisch uit... malle hond!

8 februari 2010

Na 2 weken antibiotica zowel inwendig als uitwendig (voetenbadjes 2x per dag) gebruikt te hebben, zijn we voor controle vandaag weer naar de dierenarts gegaan.
Na 5 dagen de Clindoral tabletten gegeven te hebben zagen we iedere dag verbetering, er kwam geen viezigheid meer uit de nagel of uit het wondje, ze ging er minder aan likken en het afdrogen na het voetenbadje was niet pijnlijk meer. Vol vertrouwen gingen we dan ook naar de dierenarts.
Hij deelde ons enthousiasme en vond ook dat haar poten er prima uit zagen. Hij kon niet meer ontdekken aan welke teen het probleem zat, pas door te voelen voelde hij een lichte verdikking van de teen die voorheen zo ernstig ontstoken was dat de pus zowel uit de nagel als uit een wondje aan de teen liep.
Ook de geopereerde teen aan de andere poot vond hij er goed uit zien, hij waarschuwde ons alleen om in de gaten te houden dat de nieuwe nagel niet krom gaat groeien. Hij adviseerde om die nagel te vijlen, zo dat het puntje vrij zou komen. Dremelen vond hij ook een prima idee.

Sofi is nog steeds mooi op gewicht: 28.3 kg, ondanks alle groente in haar dieet valt ze dus niet af. In tegendeel, sinds ze ziek is, is ze juist aangekomen.
Sofi had het trouwens weer prima naar haar zin bij de dierenarts, die haar zo'n pijn gedaan heeft, vandaag was dat gelukkig niet nodig.
Toen ik een week eerder de afspraak maakte met zijn vrouw had ik al gezegd dat er verbetering zichtbaar was, dus hij had er al over nagedacht hoe nu verder te gaan. Zijn voorstel was nu om nog 2 weken door te gaan met de antibioticatabletten en voor de zekerheid ook maar 1x per dag met de Lincocin voetenbadjes, zodat via het nagelkanaal de antibiotica ook de poot beschermt. Dit alles voor de zekerheid omdat je niet kunt zien of dieper in de poot alles ook in orde is en of het bot niet is aangetast. Anders lopen we immers het risico dat we later ontdekken dat het terug komt en weer volop met de antibiotica moeten starten.

We hebben ook over de allopurinol gesproken en afgesproken dat we daar nu nog een kleine 4 weken mee door gaan, zodat ze het totaal een periode van 8 weken heeft gehad.
Daarna gaan we haar een onderhoudsdosering geven waar hij met de andere leishmaniosehond van de praktijk al jarenlang goede ervaring mee heeft: 5 maanden wachten en daarna 1 maand allopurinol geven, dan weer 5 maanden wachten enz. Daarbij gedurende de maand allopurinol en de daarop volgende maand nierdieet voeren. In ons geval is dat het barfnierdieet wat wij op Barfplaats vonden: http://www.barfplaats.nl/forum/index.php/topic,34598.0.html en wat wij Sofi al vaker succesvol hebben gevoerd.

Daar Sofi de laatste tijd wat minder enthousiast haar groentenmix wil eten, hebben we een fantastische vleeshakmachine gekocht (Tefal 330 La Moulinette, 1000W), waarbij ik een deel van haar portie spiervlees gemalen door de groentenmix meng.

Via het Buitenlandse Honden Forum heb ik ontdekt dat de allopurinol in sommige landen veel goedkoper is dan in Nederland, in Griekenland en Spanje kost het ongeveer 1/3 van de prijs in Nederland en is het zonder recept verkrijgbaar. Onze dierenarts waarschuwde er wel voor om in de gaten te houden of het van een degelijk bedrijf komt, omdat er in sommige landen vrij grof omgegaan wordt met de doseringen en de grondstoffen soms in cementmixers worden gemengd. De Griekse medicatie die Sofi nu krijgt (Zylapour) wordt ook genoemd in een wetenschappelijke publicatie, dus we gaan er maar van uit dat het wel in orde is. Het scheelt in ieder geval flink in de onkosten en daar het een dure hobby is om een hond met Leishmaniose te hebben, is dit een leuk voordeeltje.
We hebben dan ook geen bloedonderzoeken laten doen deze keer, we weten wat het is en hoe we het aan moeten pakken en al is het interessant om telkens nieuwe metingen te hebben ('meten is weten') blijkt het in de praktijk toch een kwestie van aanvoelen te zijn wat de juiste aanpak is en wij hebben in dat opzicht alle vertrouwen in onze dierenarts en onze eigen waarneming.


De tijd zal het leren of het de juiste aanpak is... we zien de toekomst in ieder geval met vertrouwen tegemoet.

Tijd voor een feestje!!!Sofi in de sneeuw

Laatst aangepast ( dinsdag, 09 februari 2010 22:49 )  
P1110482.JPG

Specials

Borke is een heerlijke hond, hij is aanhankelijk, baasgericht en een mooie jongen om te zien. Natuurlijk zijn wij niet geheel objectief, maar meerdere keurmeesters roemden zijn kwaliteiten en ook ervaren Stabij fokkers zijn van hem gecharmeerd.

Lees meer...

Bezoekers

We hebben 21 gasten online