Borke

 
  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte
Home Stories Laatste verhalen Leishmaniose bij Sofi, de eerste diagnose

Leishmaniose bij Sofi, de eerste diagnose

E-mail Print PDF

Sofi heeft Leishmaniose, deel I ...

SofiDit ondanks het feit dat ze voor vertrek naar Nederland in Spanje hier negatief op was getest, maar een test is slechts een momentopname. De incubatietijd voor Leishmaniose varieert van 3 maanden tot 7 jaar, dus een test zegt niet veel meer dan wat de situatie op dat ene moment is en die kan dus veranderen.

Maart 2008

Sofi kwam bij ons uit Spanje medio maart 2007, vanuit een dodencel via de stichting Alas en een opvanggezin in Den Haag, vanaf het eerste begin was zij goed zindelijk en werd geschat op 2 jaar oud.
Ruim een jaar later kon ze gedurende de nacht haar plas niet meer ophouden. Wij dachten aan een blaasontsteking, er zat een zweempje bloed in haar urine en wat sporen van een ontsteking en ze kreeg antibiotica en cranberry.
Vijf dagen later was het probleem er nog steeds en de antibioticakuur was op.

3 April 2008

Ik ga weer naar de dierenarts, die bloedonderzoek doet.

Uitslagen van het bloedonderzoek Meting Normaalwaarden
Albumine

32

22-35

Totaal eiwit

91

47-69

Kreatine

122

65-139

Glucose

5.7

4.4-5.9

Ureum

9.2

2.3-9.1

   
Bloed is opgestuurd naar het lab, verwachtte uitslag volgens de dierenarts is Leishmaniose (LM).
Geadviseerde behandeling is dan Allopurinol.
"Gelukkig" heeft hij vaker honden voor LM behandeld in de praktijk.
Probleem van de medicatie is dat die negatief inwerkt op de nieren, zijn advies is dan ook om nierdieet te geven tijdens de behandeling. Hij zei er direct achteraan dat hij begreep dat ik dat waarschijnlijk niet zou willen (hij weet dat wij Barfen met de honden en geen brokken geven, onze 14 jarige poes met nierproblemen eet ook vers en dat gaat prima).

Sofi op haar kussen, Franny op de grond

Hij adviseerde mij dus een niersparend dieet te zoeken, wat ik gevonden heb op www.barfplaats.nl.
Kort samengevat komt het hier op neer: 20% vleesbot, 25% groentes, 20% pens, 5% andere organen zoals hart en nier en lever, 5% vetten, 20% spiervlees, 5% eieren en zuivel en eventueel gezonde tafelrestjes. (Bron: http://www.barfplaats.nl/forum/index.php/topic,34598.0.html)

Op 4 april krijgen we diagnose dat Sofi Leishmaniose heeft en starten we met haar Allopurinol te geven en Solidago en met het Barf nierdieet aangevuld met visolie.
Binnen 24 uur is ze 's nachts weer droog, ongelofelijk hoe snel ze op de medicatie reageert!

8 april 2008

Vanmiddag belde Frank (dierenarts) n.a.v. zijn overleg met de internist.
Deze adviseerde om Sofi eerst 2 weken de allopurinol te geven en dan te kijken of het zich stabiliseert en daarna afhankelijk van bloed en urine onderzoek te kijken om milteforan erbij te geven.
Zo gaan we het nu doen, vrijdag 18/4 ga ik weer terug naar Frank en in de tussentijd maak ik ook nog de kuur van Baytrill AB af naar 10 dagen.
Inmiddels heb ik de officiële lab uitslag (EVL Woerden) in huis van het bloedonderzoek:

Ehrlichia antistoffen negatief
Leishmania antistoffen positief
Bloedparasieten negatief

TOELICHTING

RESULTAAT

STANDAARD

Albumine

58.8

41-67

Alfa 1

7

2.9-5.4

Alfa 2

5.5

3.4 - 15.7

Bèta 1

3.5

3.4-13.5

Bèta 2

15.2

5-13

Gamma Globuline

9

7-16

29 april 2008

Vorige week opnieuw bloedonderzoek gedaan bij de dierenarts na 2 weken allopurinol en barf-nierdieet.
Alle plasproblemen zijn weer voorbij, ze kan weer net zo goed haar plas ophouden als daarvoor.

De bloedwaarden zagen er een stuk beter uit, dus nu gaan we een stap verder, zoals afgesproken na overleg met de dierenarts, die weer met een internist had overlegd.

Vandaag starten we met Milteforan voor 28 dagen, niet echt een handige dag om mee te starten als de hiernavolgende 2 dagen nationale feestdagen zijn, maar je moet toch eens beginnen.
Gisteren kreeg ik het binnen, maar toen had ze al gegeten.
Ik hoop dat Sofi niet een van de honden is die er enorm misselijk van wordt. Je moet het over het eten heen geven, ik doe dat bij haar bij de groentenmix, dat mengt goed.
Sofi is de eerste hond die onze dierenarts hiermee behandelt, het is ook nog niet echt gangbaar. Levering nog niet via de groothandel, maar alleen via de fabrikant.
Het zal wel gemeen spul zijn, want bij de verpakking zitten handschoentjes zodat het niet aan je handen komt, maar het moet natuurlijk ook krachtig spul zijn.
Sofi heeft haar eerste portie net gekregen, het valt niet mee om wat uit dat flesje op te zuigen (het is vloeibaar), maar uiteindelijk is het toch gelukt.
Ik had haar groentenmix gegeven met een rauw ei en het laat zich daar prima overheen spuiten en ze heeft de bak helemaal leeg gelikt.
Daarna heeft ze de rest van haar eten gekregen.
Volgens de bijsluiter heeft 16% van de honden als bijwerking op de Milteforan last van diarree en misselijkheid. Op het Buitenlandse Honden Forum staan meer ervaringen van honden die Milteforan gebruiken en veel honden hebben hier last van.

Sofi op vakantie tijdens de Milteforankuur

Gelukkig is Sofi bij de gelukkigen die er geen enkel probleem mee heeft, we gaan tijdens de kuur zelfs met haar kamperen in de Ardennen, ze voelt zich goed, eet goed en plast niet meer overmatig veel.
Sofi is lekker door de modder geweest in de strijd voor de Viespeuk-van-het-jaar-prijs

Nu krijgt Sofi dus Allopurinol, Milteforan, Solidago, visolie en barf nierdieet.

13 juli 2008

Sofi krijgt voor het laatst Allopurinol, ze heeft het nu 3.5 maand gehad, we gaan nog wel door met het Barf nierdieet, de solidago en visolie.

11 augustus 2008

Goed nieuws - vandaag zijn we bij de dierenarts geweest en de bloeduitslagen die hij zelf kan testen zien er prima uit.
Hij stuurt nog bloed op naar het lab om te kijken of de Leishmaniose er weer positief uit komt. Hij zei overigens wel dat als er een negatieve uitslag uit komt dat dat op zich ook niet zoveel zegt, maar we willen het toch weten.
Meer laten testen vond hij zonde van ons geld en doen we dan ook niet.
De dierenarts heeft haar uitgebreid onderzocht en vond haar in prima conditie, net zoals wij zelf ook vinden:

Bloeduitslagen:
(3/4 start allopurinol + barfnierdieet, 29/4 start Milteforan, medio juli einde allopurinol)

Bloeduitslag / datum

11-Aug-2008

18-Apr-2008

3-Apr-2008

Normaalwaarden

Kreatine

89

98

122

65-139

Totaal eiwit

60

72

91

47-69

Ureum

7.6

6.7

9.2

2.3-9.1

De dierenarts belt ons als hij de uitslag van het Lab binnen heeft.
We hebben afgesproken volledig te stoppen met medicatie en bij de volgende enting nog een keer een bloedonderzoek te doen en dat dan jaarlijks bij de enting te herhalen. Dan laten we ook meteen haar ochtendurine onderzoeken, om zo de nieren goed in de gaten te houden.

Dan gaan we dus verder net zo met haar om als met Borke, we houden haar goed in de gaten en als we iets vreemds zien dan gaan we naar de dierenarts en dan kijken we samen verder.

Sofi in de Soesterduinen

Ik ga nu ook stoppen met het Barf-nierdieet voor Sofi en weer gewoon met haar Barfen, alleen geef ik haar geen geitenribben e.d. meer maar botten van kleinere dieren met minder fosfor ' zoals je in het barf-nierdieet ook doet. De dierenarts vond het ook niet meer nodig om haar een speciaal nierdieet te geven. Hij vond haar nierwaarden prima.
Ik wil wel doorgaan met haar groente te geven, maar dan kleinere hoeveelheden en niet meer dagelijks en als we bijvoorbeeld op vakantie zijn dan gewoon even geen groente. Ook wil ik haar relatief wat meer spiervlees geven dan ik daarvoor deed, dat doe ik met Borke nu ook en dat bevalt me goed.
Volgend jaar moet ik toch weer met de honden naar de dierenarts voor de entingen en dan kan ik kijken wat dat met haar nierwaarden doet.

Maar we zijn hier erg blij mee, betere uitslagen hadden we niet kunnen krijgen denk ik en we kunnen dus voorlopig (mogelijk permanent) stoppen met die nierbelastende allopurinol medicatie.

13 augustus 2008

Gisteravond belde de dierenarts met de uitslag uit het lab n.a.v. bloedonderzoek: Leishmaniose negatief.
Dus wij hebben een fles champagne open getrokken om het te vieren.
Ik realiseer me dat het over een jaar wel anders kan zijn, maar nu genieten we van het goede nieuws!

15 mei 2009

Bloedonderzoek gedaan door de dierenarts en alles ziet er prima uit:

Totaal eiwit

61

(47-69)

Kreatine

104

(65-139)

Glucose

5.4

(4.4-5.9)

Ureum

10.3

(2.3-9.1)

   

Is de leishmaniose nu definitief weg?

Sofi
Voor het vervolg zie Leishmaniose deel II

Voor meer informatie over leishmaniose, kijk bij dierenartsonline
Laatst aangepast ( dinsdag, 29 december 2009 14:25 )  
P7221777.JPG

Specials

Borke is een heerlijke hond, hij is aanhankelijk, baasgericht en een mooie jongen om te zien. Natuurlijk zijn wij niet geheel objectief, maar meerdere keurmeesters roemden zijn kwaliteiten en ook ervaren Stabij fokkers zijn van hem gecharmeerd.

Lees meer...

Bezoekers

We hebben 24 gasten online