Borke

 
  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte
Home Stories Specials Trainen met een Stroomband

Trainen met een Stroomband

E-mail Print PDF

Sofi heeft een stroomband – dierenmishandeling?

Wat doe je als je hond buiten braaf losloopt en komt als je roept of fluit tot dat je haar niet meer kunt bereiken, omdat… er een sterk wildspoor of overstekend wild is en ze volledig uit zicht verdwijnt en je maar moet hopen dat het goed afloopt? Toch een stroomband?

En wat doe je als ze mensen of honden tegenkomt die haar niet aanstaan en ze daar luid blaffend op af stormt en je haar niet kunt terug roepen?  Een hondje dat bang het ijs op rent en er doorheen zakt omdat ze achterna gezeten wordt door jouw hond? Mensen die oprecht bang voor honden zijn en door jouw luid blaffende hond tot stilstaan worden gedwongen…?

Van alles hadden we geprobeerd van gedragstherapie, heel veel trainen, homeopathie, DAP band tot aan uiteindelijk alleen maar aan de flexlijn uitlaten.

Gered uit de dodencel...

 


Een wandeling met Sofi na vier weken gewend te zijn aan de stroomband -- Nog steeds een blije hond, die minder haar omgeving wil controleren en daardoor beter in haar vel zit.

Alle Foto's
Zonder stroomband
Moest dat dan Sofi’s leven worden, in Spanje gered uit de dodencel naar de vrijheid hier in Nederland om dan voor altijd aan de lijn uitgelaten te worden? Je kunt er nog voor kiezen om het risico te lopen dat ze wordt overreden terwijl ze van haar vrijheid geniet, maar je wilt toch niet dat ze mensen of andere dieren lastig valt! Er moest iets gebeuren, maar we wisten echt niet meer wat we konden doen en zo kregen we er steeds meer een hekel aan om haar uit te laten…

 

Toen kwamen we een hondenvriendin tegen die altijd positief traint met veel voertjes en tegen hetzelfde probleem aangelopen was met haar hond. Zij had haar hond met een stroomband getraind en die hond had de stroomband om. We wisten niet wat we zagen, wat een vrolijke blije hond was dat, enthousiast kwam hij steeds aanrennen en dan scoorde hij weer een voertje. Zij liet ons de stroom voelen, het voelde als een kieteling, niet veel meer dan dat. Tja, dat wilden wij ook graag proberen, maar hoe leer je zoiets aan?

Hoe riskant was het om dat ook te doen met Sofi, die uiteindelijk na 1½ jaar trainen haar verlatingsangst had overwonnen en waarbij we met zoveel moeite de Clomicalm hadden afgebouwd. We waren bang meer kapot te maken dan op te lossen, maar er moest ook iets gebeuren! We hadden ooit iemand ontmoet die een herplaatser had die verkeerd met een stroomband getraind was: een enorm angstige en gestreste hond. Als je de hond met een stroomband corrigeert en je timing is niet goed, dan leert zij niet wat jij wilt. Zo kan je je hond voor altijd verpesten. Hoe pak je zoiets op een verantwoorde en diervriendelijke manier aan?

Met stroombandHet liefste wilden we er onder professionele begeleiding mee aan de slag, maar waar vind je een gedragstherapeut die op een positieve manier je leert met een stroomband te werken? Een stroomband is immers voor veel mensen een groot taboe!

We werden geattendeerd op Yvette van Veldhuijsen, gedragstherapeute en eigenaresse van Hondenschool Alert in Apeldoorn.

We lazen dit artikel op haar site en dat sprak ons erg aan: Al dan niet trainen met stroom

We maakten een afspraak met Yvette en zij zette ons behoorlijk aan het werk. Eerst een uitgebreide intake en we spraken af wat ons doel was: Sofi moet onvoorwaardelijk komen als wij haar roepen of fluiten. Eerst moesten wij laten zien hoe dat op dat moment ging, tja met alle lekkere geurtjes om haar heen kwam Sofi erg traag of helemaal niet. Ze was ook niet erg attent en alert op ons. Daar moesten we eerst mee aan de slag. Yvette testte ook een stroomband op ons uit, we moesten het eerst zelf voelen en daarna keek zij zelf hoe Sofi er op reageerde als wij Sofi riepen en ze niet wilde komen. We oordeelden er positief over en besloten ermee verder te gaan. Zelf hadden we de stroomband nog niet bediend, dat zouden we de volgende keer leren. Zij leerde ter voorbereiding op gebruik van de stroomband eerst de timing aan - dit alles zonder stroomband, gewoon met allerlei "spelletjes" zonder hond.

Huiswerk

Valt de band op?Ons huiswerk was: uitzoeken wat voor Sofi de allerbeste motivator was, dat bleken de meest stinkende gedroogd vlees-voertjes en kaas te zijn. Daar moesten we mee aan de slag en met veel grotere voertjes dan we gewend waren.

We kregen nog veel meer huiswerk mee: we moesten aan het werk met een andere techniek van hier komen, als we wilden dat ze kwam moest het kwijl haar al in de bek lopen en als een "Pavlov hond" moest ze maar aan een ding denken: Ik moet er direct naartoe en dan krijg ik wat lekkers. We moesten ook een uitgebreid trainingsplan schrijven en minimaal 3x per dag gaan trainen met Sofi. We schaften de DVD met de  instructiefilm Really Reliable Recall aan en gingen een week aan de slag. Ook kochten we een stroomband.

Een week later...

Een week later waren wij weer bij Yvette en beoordeelde zij wat het resultaat van een week trainen met Sofi was. Zij was daar positief over: Sofi lette veel beter op ons en reageerde veel beter, ze kwam ook beter en sneller.We gingen aan de slag met de stroomband en Yvette bediende de afstandbediening. Meestal konden we niet eens zien aan Sofi’s gedrag of er een correctie werd gegeven of niet. Daarna gingen we met zijn allen naar een afgezet stuk bos waar veel wild zit. Daar nogmaals met haar aan de slag en toen kwam het moment dat zowel Leo als Astrid ook met de afstandbediening aan de slag ging en dat is toch best heel spannend allemaal, want het is niet leuk om je hond op deze wijze een correctie te geven.

Na vier weken...

Met band en controlerInmiddels als ik dit schrijf zijn we vier weken verder en we hebben een compleet andere hond… Sofi komt altijd onmiddellijk als ze geroepen wordt, kiest er zelf voor om niet meer allerlei spoortjes na te jagen en andere honden of mensen aan te blaffen. Staat op ons te wachten en kijkt regelmatig achterom. Het is slechts zelden dat ze toch een andere keuze maakt en dan nog komt ze direct als ze geroepen wordt. Slecht een keer of 2 hebben we haar deze week een lichte correctie gegeven, alle andere keren is gewoon roepen voldoende om haar te laten komen.

Paarden en joggers interesseren Sofi niet meer, ze kijkt er vaak al niet eens meer naar. Als we haar roepen dan komt ze blij en enthousiast aanrennen. Ze geniet van de voertjes die ze vroeger niet eens wilde aannemen, omdat ze weer verder wilde rennen. Het wandelen met Sofi wat vroeger heel stressvol was, is nu opeens heel relaxed en ontspannen.

Uiteindelijk zijn we dus heel blij met de keuze die we hebben gemaakt en zeker ook met de professionele begeleiding die we daarbij hebben gekregen. Er zijn zo ontzettend veel valkuilen als je met deze trainingsmethode aan de slag gaat, dat wij het niet verstandig vinden om er zelf mee aan te modderen.

De stroomband -- een aanrader?

Is dit nou de oplossing om aan te raden als je hond niet goed wil komen?

Gebruiken we hem ook voor onze eigenwijze Friese Stabij Borke, die soms ook geen zin heeft om nu te komen en die met een houding van “ik kom zo, nog even snuffelen en plassen” uiteindelijk dan toch wel komt?

Nee, voor ons is het alleen voor Sofi een laatste redmiddel, Sofi is een herplaatser met onbekende voorgeschiedenis. Borke is een hond die we van pup af aan in huis hebben, zonder extreem jachtgedrag. Met hem moeten we zo nu en dan gewoon wat meer en gedisciplineerder trainen. Hij is ook niets of niemand tot last als hij niet komt, of het moet die enkele loopse teef zijn die in het losloopgebied loopt…

Voor ons is een stroomband een allerlaatste redmiddel en zo kunnen we hem ook aanraden aan mensen die met professionele begeleiding hiermee aan de slag gaan. Denk niet dat het een gemakkelijke oplossing is, het vergt heel veel trainen – eerst ook zonder stroomband - en een enorme discipline.

Teneinde het taboe te doorbreken wat op stroombanden ligt – velen zien het als dierenmishandeling – hebben we ervoor gekozen om de band niet te verstoppen onder een sjaaltje en om dit artikel op onze site te zetten.

Wij schamen ons er niet voor om onze hond op deze wijze te trainen zodat zij van haar vrijheid kan genieten, zonder anderen tot last te zijn.

 

 


 Sofi Sofi is nog steeds een blije hond die vaak spontaan naar ons toe komt rennen .
 Blije Sofi  Lekker hollen en Borke uitdagen tot spel.
 Sofi en Borke stoeien  Vaak lukt het ook om Borke zo gek te krijgen. De stroomband hindert niet in het spel. De band kan er ook niet van uitschakelen.
 Sofi in jachthouding  Sofi heeft iets bespeurd en heeft een soort jachthouding aangenomen.
 Sofi met Astrid  Astrid loopt met Sofi door de poort waar Sofi vroeger altijd al lang vooruit zou zijn gerend.
 Dogtraband met controler en Borke's normale halsband De Dogtraband met de controler. Ter vergelijking Borke's halsband en een tennisbal.

 

Links:

Betrouwbaar hier-komen, een video met Sofi en Leo op Borke.nl

Really Reliable Recall Train your dog to come when called... No matter what! DVD by Leslie Nelson.

Amerikaanse site van Lou Castle, met veel informatie over trainen met stroombanden.

Al dan niet trainen met stroom, artikel van gedragstherapeute Yvette van Veldhuijsen.

Jake, het verhaal van herplaatshond Jake.

 


 

Veel gestelde vragen over stroombanden


Wanneer kies je wel voor een stroomband en wanneer niet?

Daar zal iedereen weer anders over denken, dit is mijn mening:
Je gebruikt alleen een stroomband als je onder professionele begeleiding van een gedragstherapeut (GT) alle andere mogelijkheden al hebt geprobeerd, dus als een laatste redmiddel. Mijn ervaring is dat als je doorvraagt of mensen echt alles geprobeerd hebben, hun antwoord in mijn ogen vaak heel magertjes is.
Ik vind het belangrijk dat een hond in een gevaarlijke situatie onvoorwaardelijk komt, dus een situatie op leven en dood. Dat kan zijn voor de veiligheid van je eigen hond omdat die zomaar een weg oversteekt of niet komt als je roept terwijl er opeens een auto door het bos heen scheurt. Of voor de veiligheid van een ander dier of mens omdat die zo ontzettend van jouw hond schrikt dat hij zichzelf in gevaar brengt. Dat laatste dan ongeacht of jouw hond echt de ander zou bijten of aanvallen, wat overigens in het geval van Sofi niet aan de orde is.
Die dvd die wij op onze site bij links noemen, die kan ik iedereen aanraden.
Daar maakt men een onderscheid tussen een normaal hierkomen (je roept je hond even) en het onvoorwaardelijke hierkomen als je hond absoluut moet komen omdat het een gevaarlijke situatie is.
Als een hond 9 van de 10 gevallen wel wil komen - zoals Borke - dan hoeft voor mij voor die gemiste 10e keer geen stroomband aan de hond te worden gehangen.
Sofi kwam in een kritische situatie echter nooit, terwijl bij Borke tijdens een normale wandeling zich helemaal geen kritische situaties voordoen, want Borke valt verder niemand lastig en loopt over het algemeen vanzelf wel braaf mee, dat heeft hij vanaf pup zo geleerd want 'het is leuk bij de baas'.
Wij kiezen niet voor de stroomband omdat we een perfect gehoorzame hond willen, dan hadden we immers andere type honden moeten kiezen. Geen herplaatser en al helemaal geen Friese Stabij, waarbij de honden generaties lang gefokt zijn op zelfstandigheid. Bij Borke geniet ik van zijn zelfstandigheid bij het speuren en zijn probleemoplossend vermogen en eigenwijsheid en ja dan luistert hij niet perfect, dat is inherent aan onze keuze voor dit type hond en ook voor mijn keuze om niet meer fanatiek met hem te trainen. Maar... Borke jaagt dus niet en in een noodsituatie komt hij en als het een andere situatie is dan heeft niemand last van hem.

Hoe gebruiken wij de stroomband bij het hierkomen?

Wij zijn gestart met trainen op onvoorwaardelijk hierkomen volgens een systematische opbouw met een trainingsplan. Dit hebben we gedaan op de wijze die uitgelegd wordt op de dvd die we bij de links noemen.
Dan komt de hond 'alsof hij door een bij gestoken wordt' en onmiddellijk alles om zich heen vergeet, direct op je af stormen en dat heel vrolijk en blij omdat hij weet dat hij een super lekkere en grote beloning krijgt. Op de dvd wordt ook uitgelegd het verschil tussen een beloning als ‘cafetaria snack’ (kiep er snel een klein voertje in) of echt fine dining (heel enthousiast verhaal erbij terwijl er een exquise voertje wordt geserveerd) en dat maakt enorm veel verschil
Zoals alle methodes vergt het dan heel veel en heel hard trainen om het voor elkaar te krijgen en je moet het onderhouden. Voor de duidelijkheid: daar komt dus helemaal geen stroom aan te pas, alleen maar heel veel snoepjes.
Onze procedure om Sofi te roepen is nu dat we eerst kijken of ze uit zichzelf komt.
Zo niet dan een klakgeluidje in de trant van wij lopen deze kant op, meestal loopt ze dan vanzelf mee het pad op.
Komt ze daar niet op dan volgt het commando.
Terwijl ze komt gillen we enthousiast het hele bos bij elkaar, zoals je bij een puppy doet en ze komt blij aangestormd en eet gretig haar beloning helemaal op en mag gaan op het 'vrij' commando.
Komt ze niet direct dan krijgt ze een correctie en op het moment dat ze alsnog aan komt stormen krijgt ze dezelfde warme ontvangst met enthousiast gejoel en een grote beloning.
In de praktijk betekent het dus dat ze vrijwel nooit een correctie krijgt, want ze komt gewoon.
Feitelijk komt het er dus op neer dat we gewoon op de klassieke positieve manier trainen met heel veel lekker voer en veel enthousiast geroep, maar werkt dat een keer niet dan hebben we nog iets achter de hand om Sofi te bereiken.
We hebben overigens ook 2 weken haar alleen maar uit de hand gevoerd, dus gezorgd dat haar eten in stukken gehakt was en haar dit uit de hand gevoerd. Dit is ook een van de adviezen uit de training.

Waar kan je de band allemaal voor gebruiken?

Wij gebruiken hem alleen als ondersteuning voor het onvoorwaardelijk hier komen en niets anders. Als de hond komt dan krijgt zij altijd een grote beloning, ook als zij spontaan en ongevraagd komt.
Als je de band voor van alles en nog wat gaat gebruiken, dan weet de hond dus nooit wanneer er een correctie kan komen. Dan loop je het risico een hond te krijgen die altijd angstig en gedrukt rondloopt met een holle rug en de oren plat naar achteren.

Zijn de stroomtikken te vergelijken met schrikdraad?

De hoogste stand van de stroomband is de helft van weidestroom. Als een band zoals onze Dogtra dus 127 standen heeft. dan is stand 30 1/8 van de stroom van een schrikdraad langs de wei. Train je echter verkeerd dan zal de hoogste stand je hond nog niet tegenhouden!

Tot welke straal werkt de band?

Onze Dogtra 280NCP Platinum werkt tot 800 meter zonder obstakels tussen de hond en de afstandbediening. Obstakels zijn bomen, struiken, mensen, bebouwing.
Als er sprake van obstakels is, dan schijnt de werkzame afstand ongeveer de helft te zijn.
Er zijn ook banden te koop die werken tot 100, 200 en 400 meter – wij denken dat dit te weinig is.
Overigens is het niet handig om een correctie te geven als je de hond niet kunt zien, want je weet niet in welke situatie de hond op dat moment is. Misschien is hij zich aan het ontlasten, of zit hij vast met zijn halsband in de struiken.

Hoe hard zijn die stroomtikken?

Wat moet je je voorstellen bij een correctie met een stroomband? De eerste gedachte van de meeste mensen is meestal die van een elektrische schok, zoals wanneer je met natte vingers een stopcontact aanraakt of wanneer je schrikdraad raakt.
De moderne stroombanden kan je echter heel subtiel instellen. De band die wij hebben kan je op 127 niveaus instellen. In de praktijk zijn wij nog nooit boven de 30 uitgekomen.
Als je zelf op de blote huid voelt hoe zoiets aanvoelt, vergelijk het dan met zacht kietelen met een veer op de blote huid waardoor je spieren aanspannen omdat het vreemd aanvoelt. Alles onder niveau 12 kunnen wij zelf op de blote huid niet voelen. Bedenk dat een hond het niet op de blote huid voelt, daar zit nog vacht op. De correcties die wij geven zijn dus heel licht, meer is ook niet nodig. Dat komt natuurlijk ook omdat we eerst zonder stroom op het "Pavlov hond" effect hebben getraind van "commando=hierkomen" voor een super beloning.
Vergelijk zo'n correctie maar met een zacht tikje op de rug waarmee je de aandacht vraagt. In de praktijk is onze ervaring na 4 weken dat je nauwelijks correcties geeft, omdat de hond gewoon komt als je roept, vaak al spontaan komt voordat je geroepen hebt om een lekkere beloning te halen.

Kan de hond de band uit laten gaan?

De band kan niet spontaan aan- en uitgaan, ook niet bij wild spel met een andere hond. Onze honden spelen dagelijks heel wild met elkaar, kijk maar naar de foto's. De band gaat aan en uit doordat je de afstandbediening even tegen de band aanhoudt en aan de controle lampjes kun je zien of hij het doet.

Als de batterij opeens leeg is?

Er zit een systeem van waarschuwingslampjes op de band en de afstandbediening wat daar tijdig voor waarschuwt. Wij laden de set één keer per week op, maar minder vaak kan ongetwijfeld ook.

Waterdicht, stevig?

Zowel onze band als de afstandbediening zijn waterdicht. Zwakke plek daarbij zijn de rubber dopjes die de oplaadopeningen afsluiten, die schijnen bij sommige banden nogal eens zoek te raken. Bij de Dogtra 280 NCP Platinum die wij hebben, zitten de dopjes met schroeven vast en dat ziet er erg stevig uit. De afstandbediening hebben we ook al op het asfalt laten vallen en daar kan dit systeem wel tegen. Goedkopere systemen zijn mogelijk kwetsbaarder.

Is een stroomband een makkelijke oplossing?


Voor iedereen die denkt: wel handig zo'n stroomband...
Het is niet leuk om je hond correcties toe te dienen. Het is niet handig om er telkens aan te moeten denken dat je die afstandbediening bij de hand moet hebben. Als je een hekel aan een clicker hebt, dan wil je eigenlijk ook niet met een afstandbediening in de hand lopen. Je moet er ook nog aan denken dat hij opgeladen moet zijn.
Als je timing niet goed is en je vergeet hem een paar keer, dan moet je steeds harder gaan corrigeren en dan geef je je hond geen 'tikje' of 'kieteling' meer met die stroom, maar dan komt het wel harder aan.
Een hond kan daar dan weer aan wennen en dan moet het steeds harder, tot het niveau dat de hond er doorheen breekt en dan helpt dit dus ook niet meer...
Die timing kan je aanleren, maar dat vergt veel oefenen en dat oefenen. Dat doe je als groentje niet op je eigen hond, maar op een andere wijze, waarbij een gedragstherapeut je helpt.
Het is dus heel hard werken, ontzettend veel trainen om iets te kunnen bereiken met een stroomband, als je het tenminste op een verantwoorde en diervriendelijke manier wilt doen. Daarbij komt ook nog dat sommige mensen je met de nek aankijken als je met je afstandbediening in de hand je hond uitlaat.
Sofi is goed getraind op het hierkomen zonder gebruik van stroom. Hierdoor komt ze, alsof ze een schok krijgt, aanstormen en omdat wij de afstandbediening in de hand houden, kunnen mensen dus ook denken dat ze elke keer een schok krijgt, terwijl dit dus helemaal niet zo is.
Zie maar een goede gedragstherapeut te vinden die je kan en wil helpen hiermee, want de meesten staan hier absoluut niet achter.
Pas op voor de mensen die je wel willen helpen door je hond een keer een enorme optater met stroom te geven, zo kan je in een keer de band tussen jou en je hond verzieken en achterblijven met een angstige en nerveuze hond.
Verder is een stroomband ook een dure hobby als je een goede en degelijke wilt kopen. Makkelijk en handig vind ik het dus niet.
Dus weet waar je aan begint als je hier aan denkt en laat je professioneel begeleiden, want er zijn heel veel valkuilen en als dit mis gaat, dan kan het goed mis gaan met de band van jou en je hond!!!

Zouden we het nog een keer doen bij een eventuele volgende hond?


Ik zou niet nog een keer 2.5 jaar met een hond gaan tobben, zoals we met Sofi hebben gedaan. Aan de andere kant zie ik dat ook niet meer gebeuren, want als we ooit weer een hond zouden kiezen dan wordt het een pup en ik ga er van uit dat we in 99% van de gevallen dan hetzelfde kunnen bereiken als met Borke en als we dan die 1% uitzondering hebben dan wordt het een stroomband - dan wel weer onder professionele begeleiding!
Vanuit Amerika zie je heel wat opnames filmpjes met stroombanden, waarbij honden 'zit', 'af' en allerlei commando's worden aangeleerd met een stroomband. Ik vind het ronduit belachelijk. Zoiets doe je door een warme band met je hond op te bouwen en met heel veel voertjes en geduld.
Zelf zou ik ook het liefste zien dat de stroombanden alleen via GT's worden verkocht, zodat niet iedereen er zomaar mee aan de slag gaat.
Feit is echter dat zoiets niet is af te dwingen en daarbij zie maar een GT te vinden die je ermee wil helpen... gezien de taboesfeer hier in Nederland ben je zo je goede reputatie kwijt als je niet oppast...

 

Laatst aangepast ( zondag, 20 december 2009 17:42 )  
P1130211.JPG

Specials

Borke is een heerlijke hond, hij is aanhankelijk, baasgericht en een mooie jongen om te zien. Natuurlijk zijn wij niet geheel objectief, maar meerdere keurmeesters roemden zijn kwaliteiten en ook ervaren Stabij fokkers zijn van hem gecharmeerd.

Lees meer...

Bezoekers

We hebben 15 gasten online